Na konci března jsme byly pozvané na koncertní turné Songs of the Soul, které tentokrát probíhalo v Německu. Byla to příjemná změna, protože jsme nemusely cestovat jako obvykle dlouhé hodiny letadlem. Vlastně jsme si jen odskočily k sousedům. První koncert jsme měly v Hamburku a cesta do tohoto krásného přístavního města proběhla rychle a příjemně. O samotných koncertech v Německu vlastně ani není moc co psát. Sestava lidí, kteří koncerty Songs of the Soul připravují, je tak sehraná, že se každý koncert dokonale povedl. Všichni hudebníci, zvukaři, osvětlovači, organizátoři… všichni tvoří jednu velkou rodinu, ve které vládne harmonie a vzájemná tolerance.

Protože bylo v pondělí volno a žádný koncert v Německu nebyl uspořádán, odskočily jsme si do Holandska, kde jsme měly v Den Haagu koncert v jedné z tamních kaplí. Holandsko nás skutečně příjemně překvapilo charakterem krajiny. Řada vodních kanálů, málo aut a spousta cyklistů jakoby krajině dodávaly větší klid a mír v atmosféře. Dokonce tuto klidnou vlnu nenarušil ani summit o jaderné bezpečnosti, který právě ve městě probíhal a díky němuž byly uzavřené části komunikací, všude se proháněly policejní hlídky na kolech a na koních a nad hlavami nám lítaly helikoptéry.

Pochopitelně jsme si nemohly ujít ranní běh na pobřeží Severního moře. Na koupání to v tuto roční dobu nebylo, ale moře je moře…

Ještě zmíním koncertní halu v Heidelbergu. V něčem takové jsme opravdu ještě nikdy nevystupovaly. Hala byla velmi stará, těsně před vyřazením z provozu, naše akce byla asi poslední, která se v tom objektu konala. Byla to vybydlená budova, dříve užívaná pravděpodobně k provozování koncertů různých undergroundových skupin. Kolem bylo velké kopaniště, protože se vedle budovaly nové objekty. Říkaly jsme si, že v tomto brázdišti nás rozhodně nikdo nemůže najít. A našel. Hala byla plná a i koncert se velmi povedl. Při odchodu z haly jsme konečně pochopily, proč byla celá hala omotaná podivnými žlutými rourami. Roury v noci svítily… byla to asi speciální forma extravagantní dekorace, kterou jsme přes den nedokázaly dostatečně docenit.

Po koncertu v Heidelbergu jsme se nalodily do našich aut a jely spokojené domů.

 

Songs of the Soul – Německo 2014 – přehled koncertů

neděle 23. března 2014 – koncert v Hamburk

pondělí 24. března 2014 koncert v Den Haagu, Holandsko

úterý 25. března 2014 – koncert v Dortmundu

středa 26. března 2014 – koncert v Kolíně nad Rýnem

čtvrtek 27. března 2014 – koncert v Heidelberku