Letošní podzim jsme měly, co se koncertování týče, opravdu intenzivní. Krátce po návratu z Guatemaly jsme se začaly chystat na turné do Velké Británie. Když na tyto dva výlety vzpomínám a měla bych říct, který byl lepší, opravdu bych nedokázala odpovědět. Oba dva byly totiž velmi výjimečné a oba dva byly… zkrátka nejlepší… každý svým způsobem. Výlet do Británie byl naším nejdelším koncertním výletem, jaký jsme kdy zažily. Čekalo nás sedm koncertů v průběhu deseti dnů v Anglii, Walesu, Skotsku a Irsku. Zajímavá byla taky relativita času, která nás potkala. Již třetí den jsme měly pocit, že jsme v Británii minimálně tři týdny a na konci turné už jsme si ani nepamatovaly, co všechno jsme vlastně zažily a kde všude jsme byly, protože to zkrátka bylo minimálně tak před měsícem a kdo by si to všechno pamatoval.

Po příletu nás na letišti vyzvedli naši přátelé z Londýna a zavezli nás do místa prvního koncertu – město Ipswich. Velmi nás nadchl minibus, kterým jsme po dobu celého turné cestovaly, protože jsme se do něho všechny vlezly, a navíc jsme nemusely řídit. O veškerou navigaci a řízení se starali Devashishu a Sahadeva, kteří kromě jiného excelují ve výborném anglickém humoru, a tak jsme se za těch pár dnů nasmály do zásoby na několik týdnů, ne-li na několik měsíců.

Ipswich nás naladilo na správnou anglickou vlnu, na které jsme se potom nesly po celou dobu. Večer s praskajícím krbem, čajem, vyprávěním historek a spoustou smíchu. Ráno jsme vyjely na projížďku na loďkách, kde jsme zjistily, že to není vůbec tak jednoduché, jak to vypadá. Do cíle jsme se ale zvládly vrátit a pro podpoření pravé anglické pohodové atmosféry jsme si zašly na tradiční cream tea, který nám všem opravdu moc chutnal. V sobotu jsme měly první koncert, kde jsme s úlevou poznaly, že anglické obecenstvo je opravdu příjemné, pozorné a má o naši hudbu zájem.

I koncert v Londýně na druhý den byl příjemným překvapením. Spoustu londýňanů se přišlo zklidnit ponořením se do řeky duchovní hudby, která se nesla obrovským kostelem. Dokonce jsme zde měly rekord v počtu prodaných CD. Netušíme, zda jsme je na londýnské poměry prodávaly tak levně, či se naše hudba opravdu tak líbila, každopádně jsme během prvních dvou koncertů prodaly všechny CD, která jsme s  sebou na turné přivezly.

Další dny jsme koncertovaly ještě v Bristolu, Cardiffu, Yorku a v Edinburghu. Po celou dobu nás provázelo nebývale slunné a teplé počasí, jako bychom si s sebou vozily své soukromé slunce, které nás po celé dny prohřívalo a odhánělo všechny typické anglické mlhy a deště. Dosyta jsme se kochaly a oceňovaly jsme nádhernou přírodu, nepředstavitelně zelené kopce plné oveček a krav a krásnou anglickou architekturu.

Ze skotského Edinburghu jsme letěly ještě do Irska, kde jsme měly koncert v Dublinu. Ve městě zrovna probíhaly oslavy halloweenu, které Irové opravdu prožívají. Byla jsem opravdu ráda, že v Česku tento zvyk až tak neuctíváme. To se vám takhle po ulicích courají kostlivci a další podobné zkrvavené příšery, divně na vás koukají, a to mě osobně zrovna nadvakrát nechybí. Na náš koncert naštěstí žádná kostra nedorazila :O)

Turné jsme zakončily nádherným výletem do irských hor. Naplnily jsme po týdenním cestování autem naše plíce dokonale čerstvým, čistým vzduchem, rozjasnily jsme naši unavenou mysl a opravdu spokojené a plné nových zážitků jsme se vrátily domů.

Kde jsme koncertovaly:

Concert 1: Ipswich
The Council Chamber
Ipswich Town Hall and Corn Exchange
King Street
Ipswich
IP1 1DH
Saturday 22nd October 3pm

Concert 2: London
Holy Trinity Church
146 Sloane Street
Upper Chelsea
London
SW1X 9BZ
Sunday 23rd October 2pm

Concert 3: Bristol
The Lord Mayor’s Chapel
College Green
Bristol
BS1 5TB
Tuesday 25th October 7:30pm

Concert 4: Cardiff
Norwegian Church Arts Centre
Harbour Drive
Cardiff Bay
CF10 4PA
Wednesday 26th October 7.30 pm

Concert 5: York
The De Grey Rooms
St. Leonards Place
York
YO1 7HD
Thursday 27th October 7.30pm

Concert 6: Edinburgh
Augustine United Church
41-43 George IV Bridge
Edinburgh
EH11EL
Friday 28th October 7.30pm